Házi LiPo akkumulátor merítő és füstgátló

Mert tölteni már mindenki tud :P

Akivel már előfordult, hogy felparkolta a gépét egy fára vagy kettétört a váz törhetetlen alkatrésze, és persze PONT abból nem volt tartalékban, az tudja ez mekkora szívás. Benzines kannáért ordít, ha mindjárt az első akkunál történt mindez. Ugyanis ott állunk mint egy kalap sza.., izé, szerencsétlenség a drága akkujainkkal, és nincs mivel tárolási feszültségre meríteni őket. Ha pediglen feltöltve akarnánk őket tárolni, az hamar tönkre tenné őket.

Itt meg kell jegyeznem, hogy a legtöbb töltő rendelkezik merítési funkcióval, a gyártók pedig büszkén hirdetik, hogy termékeik a töltés mellett mekkora batár áramokkal képesek kisütni az akkukat. A jól ismert SkyRC Imax B6 mini-nél pl. a töltési áram 6A, a kisütési meg akár 2A is lehet. Amit viszont szeretnek elsumákolni, és csak hangyapuculónyi betűvel írják rá a dobozra, ha egyáltalán ráírják, hogy az összkisütési teljesítmény bizony szánalmas. Az említett B6 mininél 5W. Magyarán egy versenygépnél nem ritka 4S akkut 5W/16,8V=0,3A-ral tud kisütni. Ha ez az akku történetesen 1500mAh, ami nem éppen egy böszme dög, mire 60%-át elfűtjük a névleges kapacitásnak, hogy cellánként 3,85V-on pihentessük, bele telik három órába. Ha van 3-4 akkunk, akkor bizony egy fél napot az akkuk merítésével szabunk el. Azért vicces belegondolni, hogy a fenti akkut a zsebtüsszencs méretű Falcon 180 úgy 5-6 perc alatt szívja laposra.

Na, ezt elégeltem meg és építettem egy saját merítőt két böhöm ellenállásból, némi kábelből és egy XT60 dugaszból. Amint látjátok, két 3,9 Ohmos ellenállást használtam sorosan (7,8Ω) ami 4S akkunál 2,1A kisütési áramot eredményez. Ez kevesebb mint fél óra alatt meríti le cellánként 3,8V körülire a példaként szereplő 1500mAh 4S akkut. Sajnos az általam használt ellenállás már nem kapható, de nem baj, van másik. :D

Az elkészítéshez két dologra lesz szükségünk, egy jó forrasztópákára és egy harmadik kézre. Az első ízlés kérdése, én az Atten SS-50-el jól elvagyok. Vékonyabb heggyel simán felforrasztok egy vezetéket egy SMD-re, vastagabb heggyel meg a combosabb alkatrészek, többek közt BNC foglalat vagy a fenti ellenállások sem okoznak gondot. PTC segítségével szabályozza a hegy hőmérsékletét, nem a teljesítmény kapcsolgatásával, így az árához képest eléggé pontos a kicsike.

20161221_111703.jpg

A harmadik kezet (third hand) nem én álmodtam, ezt a tartó kütyüt konkrétan így hívják. Mivel mind az említett ellenállások, mind az XT60 dugasz szó szerint nyeli a pákából a hőt, így eléggé felforrósodnak és eléggé sokáig tarják a hőmérsékletüket. Éppen ezért az alkatrészek kézben fogása forrasztás közben az ujjakon vízhólyagot a szájon szentek emlegetését okozhatja. Ezen kívül odakozmálhat a (nagy)mutter étkezőasztala.

A kész művet még kiegészítettem egy leragasztott csipogóval, fényeffektusnak egy ú.n. "füstgátlót" használtam.

Aki nem tudná a füstgátló egy hót primitív szerkezet, ami arra szolgál, hogy frissen épített kopetrünk ne égjen le. A leggyakoribb formája két kábellal összekötött XT60 dugasz aminek az egyik ágát egy égőre kötjük. Vigyázzunk, hogy az XT60 dugaszok polarítást ne cseréljük fel, mert akkor füstgátló helyett lángkeltőt kapunk, ami teljesen mást csinál!!!

Én ZsoleszFPV ötletéből átemeltem a P21W égőt, de felturbóztam egy Aliexpresses foglalattal. :D Akinek nem tetszik a linkelt foglalat, az "ba15s connector" néven keresgélhet neki megfelelőt.

Mire figyeljünk oda?

1. Az ellenállások kegyetlenül fel fognak forrósodni! Itt is igaz, hogy kézbevételkor az ujjakon vízhólyagot a szájon szentek emlegetését okozhatja. Ezért inkább ne piszkáljuk és tarsuk valami nem éghető, nem olvadó dolgon, de ne is okozzunk rövidzárlatot!

2. Az alacsonyfesz csipogó hangszóróját ragasszuk le, mert kegyetlenül hangos bent. Egyszerű átlátszó ragasztó, aka "cellux" is megteszi.

3. A merítő nem hülyebiztos. Ha túlmerítjük az akkut, így jártunk.

Mennyi Voltra érdemes meríteni az akkut?

Magasabb tárolási feszültségen jobban szenved az akku, alacsonyabban kockáztatjuk, hogy alvó állapotba kerül. A legtöbb szakirodalom 3,8 - 3,85V közti tárolási feszültséget ad meg LiPo akkunál. Aki jobban bele szeretne mélyedni a témába, annak ajánlom a batteryuniversity.com vonatkozó cikkét.

És lényegében ennyi. Kellemes időtöltést kívánok az akkumerítéssel mindenkinek! ;)