Hogyan növeljük meg távirányítónk hatótávját a többszörösére I.

Soha többé jelvesztés?

Ha nem elég a gyári távod hatótávja, és erősítő vagy LRS modul nélkül akarod messzebb küldeni a masinád, akkor ez a poszt pont neked készült.

img_20180715_170335.jpgFrsky antenna, Flysky táv, körülötte rendetlenség.

A legtöbb táv, köztük a Flysky i6, hogy jobban kedvezzen a kezdőknek, gyárilag 2dBi-es botantennával van szerelve.

Erről azt kell tudni, hogy alig irányított, szinte gömb formájában sugározza a rádiójeleket, cserében minden irányban ugyanolyan gyengén sugároz. Ok, közvetlenül az antenna hegyénél meredeken csökken az erősség, de azt már remélem tudjátok, hogy a botantenna oldalával kell a drónra célozni, nem a hegyével. Még pontosabban, a vevő és az adó antennájának egymással párhuzamosan kéne állnia, de ez már a diversity témaköre.

Image result for 2dbi 5dbi 7dbibotantennák sugárzási szöge
kép forrása: tp-link.com

Az általam használt 5dBi antenna kb. 40 fokos szögben irányított, tehát használatánál jobban észnél kell lenni, ugyanis a táv össze-vissza mozgatásával könnyen elveszítheti a gép a sugárzott jelet.

Az átalakításhoz három dologra lesz szükség:

  1. 5dBi-es RP-SMA Frsky antenna (DUH!)
  2. U.FL - RP-SMA átalakító
  3. Valami tartó, ami az RP-SMA foglalatot fogja tartani, hogy ne lógjon a levegőben.

A Flysky i6 antennája szerencsére az Frsky távokkal szemben egy U.FL csatlakozón csatlakozik. Ez részben szerencse, mert nem kell forrasztani, részben pech, mert ez a csatlakozó típus nagyon törékeny.

img_20180715_163759.jpg

Az RP-SMA foglalatot a régi antenna helyére ültethetjük. Foglalatnak felhasználhatjuk a régi antenna félbe vágott műanyag borítását. Én inkább üvegszál erősítésű műanyagból vágtam egy tartókát, így bármikor visszacserélhetem a régi antennát. Akit érdekelnek az i6 tartókájának a méretei, az alábbi galériában megtalálja őket.

Egyetlen egy dologra kell ezután vigyázni: antenna nélkül eszetekbe se jusson bekapcsolni a távot, mert leégetitek az adómodult!

A teszt során régi harcostársamat, a Lopakodrónt használtam. Mod előtt a masina kicsit több mint egy kilométert tett meg közvetlen rálátással, mielőtt elkezdte elveszteni a jelet. Az antenna mod után ez bizony több mint másfél kilométerre tolódott. Kicsit furcsa volt látni, hogy magam fölött reptetve a jelerősség hirtelen leesik kb. 70-80%-ra, azonban ez távolabb haladva elég stabilan tartotta magát.

A következő részben az erősítőkről lesz szó, meg egy kis matematika, hogy a webshopok ne vegyenek hülyére a deciBellekkel.

Ha tetszett a bejegyzés dobj egy lájkot YouTubeon vagy Facebookon! Köszi!