Milyen felszerelést vegyek - a forrasztópáka

Többször is felmerült a Prohadver Drón topicjában, milyen forrasztópákát (nekem csak cinező) és kiegészítő felszerelést érdemes venni. Az elektrotechnikai középsuli óta is elég gyakran forgatom a pákát, és az egyetem mellett is lehúztam egy tűzforró nyarat a Galántai Samsungban a forrasztókemence mellett, miközben napi nyolc órában frissen sütött lapostévé alaplapokat kontrolláltam és javítottam. Igaz, nem elektromérnök lettem, hanem rendszergazda, de talán elképzelhető, hogy érdemes lesz megfogadni pár tanácsom. ;)

Notehát kezdjük az elején, a cinezővel. Ha van elég pénzed, akkor térj be egy megbízható helyi elektro üzletbe és vegyél egy jó Weller vagy Hakko forrasztóállomást. Nagyon megbízhatóak, szinte örök darabok, de kegyetlenül hamisítják. Az időtállóságot mi sem bizonyítja jobban, hogy Magyarországon a "kattogós Weller" már olyan fogalom, mint a csehszlovák pisztolypáka.

SOLOMON SL-30CMC, forrás: GME.sk

A nagy helyzet viszont az, hogy az embereknek nem szokott ennyi pénze lenni. A képen látható belépő szintű Solomon is több mint 130 euró, pedig ez az egyik legolcsóbb márka. Adódik tehát a kérdés:
Hát akkor mégis mi a fittyfenét vegyek forrasztáshoz amire nem megy rá a gatyám???

Mustool MT223 - a gagyipákák pápája, forrás:Banggood.com

Sokan ekkor felcsapják a google-t beírják, hogy "soldering iron," és meglepődve tapasztalják, hogy pl. Aliexpressen vagy Banggoodon már tíz dollár alatt lehet hőfokszabályozós cinezőt kapni. Mostanában épp a Mustool MT223-al zsibbasztják az agyam, mivel 9 dolcsi, meg hőfokszabályozós, meg nem pisztolypáka, meg hűha.

Sajnos nem sokkal jobb a csehszlovák pillanatpákától, méghozzá az alábbiak miatt:

1. nem földelt pákahegy. Hogyan is lehetne, hisz egy szerencsétlen villásdugóval látták el a pákát. Ez az elektrosztatikus kisülés, az ESD miatt fontos. Kínai zokniban szaladgálva a műszálas szőnyegen könnyen feltöltődhetünk akár több ezer voltra, ami ha a forrasztani kívánt alkatrészen sül ki, eléggé kellemetlen. A Samsungban az ESD-t olyan komolyan vették, hogy olyan cipőt astak, aminek a talpa vezeti az áramot. Ha nem abban jelentél meg, mehettél haza.

Meg jobb' szeretem, ha a stekkerbe dugdosandó kínai kütyünek a kilógó fém része földelt. A kerámia fűtőszál lehet törött, olcsó terméknél a minőségellenőrzés olyan, amilyen, jobb nem rizikózni.

2. nem PTC-vel szabályozott hőmérsékletű pákahegy. Huh, na ez kicsit hosszab lesz, és nem is túl szakmai, mert szakiknak ez az írás tök fölösleges. :P

Tehát az olcsó pákák hőmérsékletét általában kétféle módon szabályozzák - a teljesítmény állításával vagy PTC-vel, azaz hőmérsékletfüggő ellenállással. A képen szereplő Mustool páka, ha alacsonyabb hőmérsékletet akarunk, akkor kevesebb kakaót ad a hegynek. Viszont a páka sehonnan nem tudja, hogy hány fokos a hegy. Mintha egy autónál középállásba raknánk a gázpedált, és azt várnánk el, hogy egyenes úton, hegynek fel, hegynek le ugyanolyan gyorsan menjen. PTC szabályozásnál viszont van egy szabályozóelektronikánk, ami a hőmérséklettől függően bekapcsolja, illetve kikapcsolja a pákahegy fűtését. Tehát az autós analógiánál maradva van egy sofőrünk, aki rálép a gázra hegynek fel, lelép a gázról lejtmenetben, egyenes úton meg néha odalép, hogy sebességben tartsa az autót.

A gyakorlatban ez arra jó, hogy a pákánk biztosabban tartja a hőmérsékletét. Kis alkatrészekkel szórakozva nem annyira kell félnünk, hogy odakozmál a forrasz, behal a forrasztott alkatrész a túlhevítéstől, meg nem is jön fel olyan egyszerűen a nyomtatott áramkörről a rézfólia. Viszont nagy, batár dolgok forrasztásánál, mint például az XT60 dugaszok vagy a gatyamadzag vastagságú tápvezetékek, nem üt meg a guta, hogy nem akar megolvadni a forrasz, vagy a páka hozzáragad a forrasztandó dologhoz.

És most képzejük el az egészet az EU-szabvány ólommentes forrasszal, ami még kisebb hőmérsékleti tartományban hajlandó szót fogadni, mint a hagyományos ólmozott társa. Vagy inkább ne képzeljük el, jót tesz a lelki békénknek.

No, de akkor mégis miylen cinezőt vegyünk, hogy egye meg a rosseb???

Hát PTC-s hőfokszabályozóst, földeltet, olyan markolattal ami nem hevül túl. Ezen kívül az álmoskönyvek szerint jó előjel, ha a helyi szaküzlet is meri forgalmazni, tehát megfelel az EU szabályoknak. Ha fél éve kérdeztek, akkor mindenképpen az Atten SS-50-et ajánlottam volna. PTC hőfok-szabályozás, földelt dugasz, órákon keresztül lehet bekapcsolva, mégsem melegszik túl a markolat, és a GME-ben is lehet kapni. 50W-os, ami a számomra a "pont elég" kategória. Nagyon is szerettem, mert segítségével megküzdöttem már BNC dugasszal, XT60 és T-plug-gal, de forrasztottam picur SMD-re is vezetéket, és mentettem meg összeforrasztott lábú STM32F3 IC-t. Sokáig azt hittem, hogy egyetlen hibája az elmaradott 900M szériájú pákahegy.

Atten SS-50, forrás: GME.sk

Történt azonban szeptember végén, hogy eldurrant ez a szaros páka a kezemben. Egy jó kis csattanás a tekerentyű alatt, ampérszag, a kismegszakítót is levágta. Szerencsére nem rázott meg, de az S800 Sky Shadow projektemet nem tudtam folytatni.

img_20170925_123456.jpg

Kínomban fogtam magam és rendeltem egy 2X ennyibe kerülő okoscinezőt a TS100-at. Van rá egy év gyári gari, STM32F1 processzor, giroszkóp, OLED kijelző, USB, anyámkínja. A hegy a Hakko-ból ismert T12 rövidített verziója, természetesen beépített fűtőszállal. Ha sokáig nem birizgáljuk magától alvó módba megy, hogy kímélje a pákahegyet. Nagyon sok mindent tud, nagyon jó vele dolgozni, így megérdemel majd egy külön cikket. Sajnos szükséges hozzá egy legalább 12V-os táp, hogy értelmes teljesítménye legyen, de jobb egy 15 vagy akár 24V-os is. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor még zsebbe nyúlósabb a dolog.

img_20171125_093807-collage.jpgIgen, banyek, a TS100 kb. olyan vastag mint egy AA ceruzaelem. ;)

Amennyiben ennyi zsetont nem szeretnénk elkölteni, akkor eléggé jó szolgálatot tehet a kevésbé ismert BAKON 950D is. 75W, szilikonkábel, nyomógombbal állítható hőfok, amit az LCD kijelzőn ellenőrizhetünk. Az olcsó, fűtőszálas T12 és T13 hegyeket nehezen átmelegedő, a fő modullal szilikon kábellel összekötött markolat fogadja. Az orosz oldalak nagyon dicsérik, majdnem én is ezt vettem, de a technofil énem a TS100-hoz húzott, így nem volt mit tenni. :D

A jó kis BAKON 950D, forrás:banggood.com

 

Összefoglalva mire érdemes figyelni egy jó forrasztópákánál:

  1. PTC-vel vagy mikroprocesszorral szabályozza a hegy hőmérsékletét
  2. Földelt vagy könnyen földelhető a pákahegy
  3. a markolat sokáig nem melegszik túl
  4. a markolat könnyű, a kapcsolódó kábel lehetőleg sziliknos, hogy ne húzza vissza
  5. Megfelelő teljesítmény. 900M hegynél 50W, T12 és deriváltjainál kb. 30W már elég egy kopterépítőnek.

Ami jó ha van, de a hiányát is ki lehet bírni:

  1. Beépített fűtőszál, pl. T12 vagy variánsai a TS100-nál
  2. Gyorsulásmérő, ami tétlenség esetén lejjebb veszi a pákahegy hőmérsékletét, esetleg le is kapcsolja azt.

Arra azonban felhívnám a figyelmet, hogy ezek az olcsó megoldások semmiképpen sem váltják ki a drágább pákákat, de megakadályozzák, hogy a hétköznapi forrasztásnál kihulljon a hajunk, és ha szükséges pár SMD-t is be, illetve ki tudunk majd forrasztani. Nem hobbistáknak a napi szintű SMD-zésre, reworkre érdemes egy komolyabb pákát venni, pláne ha ólommentes forrasszal óhajtják ezt csinálni. De az már egy másik történet és vastagon túlmutat az egyszeri kopterépítő szükségletein.

Mivel ez a blogposzt már így is elég méretesre hízott, így a forrasztáshoz használatos további felszerelésről majd legközelebb írok. De előtte még jön egy cikk a hegyekről, vagy a TS100-ról, majd meglátjuk melyik készül el előbb. :)