Flysky i6 tuning - a kapcsolók meg a többiek

kapcsolók, trimmerek, potméterek vagy amit akartok

A múlt részben felkerült a legújabb hekkelt firmware, most jöhetnek az egyszerűbb fizikai átalakítások, első körben a potméterek és kapcsolók.

img_20180606_202225_2.jpg

 

i6_original.pngGyárilag így néz ki egy egyszerűsített ábrán az SWA - SWB - SWC - SWD kapcsolók bekötése

A kétállású SWB kapcsoló háromállásúvá varázsolása

forrás: banggood.com

A személyes kedvencem a kétállású SWB kacspoló háromállásúvá varázsolása. Nem kell hozzá más, mint egy háromállású kapcsoló, egy 4,7kOhm-os ellenállás meg egy vezeték. Kapcsolónak pl. ez is megteszi, ellenállás meg lehet akár SMD, akár normál méretű, de akár egy trimmert is beállíthatunk 4,7kΩ-ra. A bekötési rajz így módosul:

swb_mod_no_swe.pngHáromállású SWB bekötési rajza

Először a kétállású kapcsolót kell kiforrasztani, majd a háromállásút behelyezve a legfelső forraszpontjára rá kell vezetni a táv 3,3V-os ágát. Tök mindegy, hogy honnan szerezzük, de a legkézenfekvőbb a jobb felső sarokban lévő pontból húzni. Amennyiben SMD-nk van, forrasszuk a C22 helyére, amennyiben nagyobb ellenállásunk vagy trimmerünk, akkor a legkönnyebb a kapcsoló középső és alsó lábára forrasztani. A középső lábra még az SWB jelvezetékét, az alsóra a földet kell kötni és készen vagyunk.

Ha jól dolgoztunk, akkor az C22 felett lévő SWB tesztponton a kapcsoló kapcsolgatásával kb. 3,3V - 1,6V - 0V - ot mérhetünk.

Ja, igen, ezt még anno 2016-ban én mértem ki qba667-nek, de akkor még a Mavlink támogatással voltak elfoglalva, aztán meg elfelejtettek megemlíteni az i6 firmware oldalán. Álljon itt a bejegyzésem mementónak.

i6_pcb.jpgEredetileg úgy tűnt, hogy az SWA is háromállásítható, de sajnos több háromállású kapcsolót nem támogat a mikrokontroller. :(

Plusz egy kapcsoló (SWE) bezsúfolása

Az SWE csak kétállású kapcsolót támogat, és persze csak akkor fog működni, ha olyan firmware-t raktunk a távunkra. Ha nincs fent, akkor nézd meg mit kell felrakni az első részben!

Notehát, lényegében az SWA, SWB, SWD bekötését kell lekövetni, azaz 10k-4,7k ellenállás a 3,3V és a nem jelölt tesztpont közé. A bekötési rajz a következő lesz:

swe.png

Először keressük meg a jelöletlen tesztpontot, amit biztos ami zicher megjelöltem. :D A jelöletlen tesztpont és a kétállású kapcsoló külső forraszpontja közé kötünk egy 220 Ohmos ellenállást. A jelöletlen tesztpont és a 3.3V-os ág közé kössünk egy 10kΩ-os ellenállást. Ezután már csak a kapcsoló középső forrpontját kell a földre kötni.

img_20180524_184210_3.jpg

Ha jól dolgoztunk, akkor az SWE egyik állapotában a feszültség kb. 3.3V, a másikban 0V.

SWC cseréje potméterre

 

forrás: banggood.com

Az SWC cserélhető egy 10-20kOhmos lineáris potméterre, vagyis egy hasonló tekerentyűre, ami a táv tetején van.

swc_pot_mod.png

Ha azt akarjuk, hogy a potméter feszültségemenete lineáris legyen, akkor el kell távolítani a feszültségosztónak számító C21 / R17 ellenállásokat, de istenigazából eddig senki sem vette észre, hogy beleszólnak a potméter linearitásába. :D

SWC cseréje többállású kapcsolóra

forrás: banggood.com

Amennyiben többállású kapcsolóra van szükségünk, akkor az ellenállások száma egyenlő a kapcsoló által felvehető állapotok számával -1. A 20kΩ-os feszültségosztót fogjuk helyettesíteni, így az ellenállások összértékének kell kiadni a 20kΩ-ot. Egy ellenállás 6 állású kapcsoló esetén:

Rn=Rsum/(n-1)=20k/(6-1)=4k

A 4kΩ-hoz legközelebb a 3.9kΩ esik, így a hat állású kapcsoló mellé vennünk kell 5 darab 3.9kΩ-os ellenállást.

6_pos.jpg

VRA és VRB potméterek cseréje kapcsolóra

Ha a két felső tekerentyű helyett háromállású kapcsolókra van szükségünk, akkor nincs más dolgunk mint lemásolni az SWC eredeti bekötését. Tehát potméter helyett lesz egy háromállású kapcsoló, aminek a lábai közé beforrasztunk egy-egy ellenállást, majd a kapcsoló egyik forrpontjára a 3.3V-ot, közepére a kimeneti feszültséget, az utolsó forrpontra pedig a földet kötjük.

Ha három állás nem lenne elég, akkor nyugodtan próbálkozhatunk akár hat állású kapcsolóval és öt ellenállással, ahogy azt feljebb taglaltam.

A következő részben a flysky vevőkkel fogok foglalkozni. Elöljáróban legyen annyi elég, hogy a hivatalos leírás alapján csak PWM képes iA6-ból is kihozható a digitális iBUS és a telemetria! Bezony!

Ha tetszett a bejegyzés dobj egy lájkot YouTubeon vagy Facebookon! Köszi!