Gyakori rövidítések jegyzéke

Hogy ne úgy nézz mint sült hal a szatyorban, miközben a blogomat olvasod ;)

BEC / UBEC - olyan áramkör, ami magasabb feszültségből 5V-ot állít elő (step-down converter). Előfordulhat PDB-n valamint ESC-en, de külon is megvehető. Fő jellemzője a terhelhetősége (A-ban mérve). A BEC ún. lineáris regulátort használ, aminek kisebb hatásfoka, ám "tisztább" feszültséget biztosít, így gyakran nincs szükség szűrőre. Az UBEC-nek magasabb a hatásfoka, de zajosabb lehet a kimenete gyártótól függően.

ESC - Electronic Speed Controller -  a motor és a repülésvezérlő közé bekötött egység, ami azért felel, hogy megtáplálja a motort valamint vezérelje a sebességét. Fő tényezői a folyamatos és pillanatnyi terhelhetősége (A-ban mérve), a támogatott kommunikációs protokoll, amivel az ESC-el kommunikál (PWM, Oneshot125, Oneshot42, Multishot, Dshot), valamint a futtatott firmware (SimonK, Flycolor, BLHeli, BLHeli_S). Tartalmazhat BEC, illetve UBEC-et, de az újabb kvadkopter ESC--eknél már nem jellemző.

PDB - Power Distribution Board - ez lényegében egy olyan nyomtatott áramkör, amire az akkumulátor csatlakozik és osztja szét az áramot az ESC-eken keresztül a motorok felé. Gyakran tartalmaz 12V és 5V kimenetet (step-down converter) a repülésvezérlőnek, kamerának és videóadónak.

 

Megjegyzés - ez a jegyzék időközben bővülni fog, érdemes lesz vissza-vissza nézni.

Címkék: kisokos