Silabs ESC flashelése Blhelivel

rétegcikk rétegigényre, mindenesetre öltözködjünk rétegesen!

Kedves Béláim az Úrban,

Mai nap azzal az obskúrus problémával fogunk foglalkozni, hogy hogyan varázsolhatunk friss, ropogós Blheli firmwaret Silabs szabijainkra. Hogy mégis minek foglalkozom vele, hiszen már fillérekért vágják az emberhez a modernabb Blheli_S ESC-eket?

Előfordulhat hogy megyünk az utcán, elénk ugrik egy szatír, és addig nem enged tovább, míg fel nem flesheljük a szabiját. Esetleg akciósan vettünk egy versenykoptert az Eachine Falcon szériából, ami bizony Flycolor Fairy ESC-ekkel jön, nekünk meg szúrja a szemünk a hulladék, khmm, egyedi Flycolor firmware.

Mivel szatírokkal nem tárgyalok, de épp átépítem a Falcon 180-anam, így úgy döntöttem, hogy egy füst alatt (ami remélem bent marad :P) Blhelire cserélem a gyári Firmware-t, mert Blhelivel állítólag sokkal stabilabb és reszponzívabb lesz majd a repülési élmény.

ESC-ünk mikrokontrollerének felkutatása

Flashelés közben majd ki kell választanunk, hogy Atmel vagy Silabs MCU-t használ-e az ESC-ünk, így ha nem vagyunk benne biztosak, ezt jobb előre kideríteni. A Flycolor Fairy-n F850 MCU van, amit a Silabs gyárt.

Milóder? Bootloader!

Amennyiben az ESC-ünkön Blheli futna, akkor az új verzió felrakásához elég lenne csatlakozni a repvezérlőn keresztül, és mehetne is a flashelés a Blheli bootloadernek hála. Mivel a Flycolor Fairy vezérlőn alapból nem Blheli fut, így nincs is rajta a Blheli bootloader, így szükségünk lesz valamilyen célhardverre. Joshua Bardwell az Arduino-t komálja, én inkább egy ESC programozót használtam, mert így kevesebb a hibalehetőség.

Mire lesz szükségünk?

- ESC
- ESC programozó - esetünkben Silabs C2 programozó
- USB hosszabbító, hogy könnyebben tudjunk mozogni a programozóval
- PC
- Legfrissebb Blheli Suite
- Tüskesor és hozzá foglalat
- Forrasztópáka és sok-sok türelem

ESC-ek programozópontjainak felkutatása

Amennyiben az ESC-ünk Silabs C2 interface-t használ, négy érintkezőt kell keresnünk, melyek általában egymás mellett egy sorban helyezkednek el, de lehetnek szétszórva is:

- VCC - 3,3V táp
- GND - föld
- C2D - kétirányú adatpin
- C2CK - órajel

A Flycolor Fairy-n pl. így helyezkednek el:

img_20170503_231821.jpg

A C2 programozóból viszont csak három vezeték jön ki egy JST-SH csatlakozón keresztül:

img_20170503_231651.jpg

- sárga - C2D
- fekete - C2CK
- piros - föld

A VCC/3,3V tápvezeték nincs kivezetve, így az ESC-et akkuról kell majd táplálni, amit érdemes füstgátlón keresztül csatlakoztatni.

Csatlakozás az ESC-hez

Miután megtaláltuk az ESC-en a programozópontokat szembesülünk vele, hogy bizony a programozót valahogy össze kell kötni az ESC-el. Joshua az ESC-re forraszttást preferálja, FyreSG a tüskesorra forraszt és azt nyomja az ESC-hez. Az első működik, de nagyon macerás és időrabló, a második meg nekem nem akart működni, mert forrasztáskor mindig kilazultak a tüskesor tüskéi az őket összefogó műanyagban. Ekkor támadt egy ötletem:

img_20170504_202553-collage.jpg

Az ESC kábelét hozzáforrasztom a tüskesorhoz, amit aztán a hozzá passzoló foglalatba dugok, a foglalat tüskéi pedig már nem fognak mocorogni, mert nem érte őket hőhatás. A 2,54 milis tüskesor tüskéit hozzáhajlítgattam a sűrűbben elhelyezkedő ESC programozópontokhoz, majd derékszögben lehajlítottam őket, hogy a foglalatot oldaról lehessen rányomni az ESC programozó pontjaihoz, mert így könnyebben tudom egy kézzel a helyén tartani.

Blheli flashelése

Fontos, az egész procedúra alatt a programozó és az ESC közötti kapcsolat nem szakadhat meg. Amennyiben ez megtörténne, kezdhetjük az egészet elölről, azonban gyakran a programozót is ki kell húzni, majd visszadugni a számítógépünkbe.

Indítsuk el a Blheli Suite-ot, majd a Select ATMEL / SILABS interface legördülő menüből válasszuk ki az A SILABS C2 (Toolstick) menüpontot, majd kattintsunk a Connect gombra.

blheli0.jpg

Most kattintsunk a connect, majd a Read setup gombra. A Blheli azzal fog nyaggatni, hogy az ESC le van zárva, blablabla, mégis fel akarod-e flashelni az ESC-et. Naná!

A képen nem ez látszik, mivel ekkor még nem a saját találmányom használtam, így gyakran volt kapcsolatbontás. Pont ezért az ESC memóriája, mint egy öreg rasztáé, már tök üres, így nincs visszaút, új infóval kell megtölteni, ha még használni akarjuk valamire.

4.jpg

A felugró ablakban válasszuk ki a Flycolor Fairy 30A firmware-t, a típus pedig legyen MULTI, mivel kvadkopterünknek több rotoja van, azaz multirotor. Ha hétköznapi helink lenne, a fő rotor ESC-jéhez a MAIN, a farokhoz tartozóhoz pedig a TAIL tartozna. Röpcsinél a MAIN és MULTI közt választhatunk, mindkettőnek van előnye és hátránya, további részletekért érdemes elolvasni az aktuális kiadás dokumentációját. A 14.X verzióé itt érhető el.

Ezután felugrik egy következő ablak, hogy az ESC-ünk hamar hamvába holhat vagy megsebesíthet, esetleg álmunkban leszúr, etc. ha nem a megfelelő FW-t rakjuk fel.

5.jpg

Az OK-ra kattintás után pár másodpercen belül ennek az alábbi üdvözlőképernyő fogad, ami többek között közli, hogy bizony jelentős kárt szenvedhetünk, ha fogalmatlan idiótaként mindent szétállítgatunk a manual elolvasása nélkül.

6.jpg

A Read Setup-ra kattintás után a Blheli Configurator beolvassa az ESC-ünk beállításait. Az egerünket a csúszkák fölé mozgatásával megjelenik az adott mező min/max és alapértelmezett értéke. Én pl. a csipogást felvittem 40-ről 80-ra. Ha pontosan tudjuk, hogy mit csináltunk, akkor a változásokat a Write Setup-pal tudjuk elmenteni.

További hasznos tudnivalók, leginkább a füstmentes repüléshez

Ezen ESC-eket elég sok RC Groups felhasználó megelégedve hajtja Onshot125-el, bekapcsolt damped light-al (motorfék). Páran jelezték, hogy a multishot bekapcsolása után elfüstölt az ESC, de nem tudni pontosan, hogy ez miatt történt-e, annyi pénzem meg nincs, hogy szó szerint égessem, így én maradtam a oneshot125-nél. ;)

A Blheliben turkálásnál különösen figyeljünk a Power Limit, egyes verziókban Low RPM Power Protect-re, mert kikapcsolva meglepően gyorsan képes leégetni az ESC-et.

A Flycolor fairy F850 MCU-ja elméletileg támogatja a Blheli_S firmware-t is, mivel hardverből nyomja a PWM-et, de eddig még nem találtam senkit, aki kipróbálta volna. Ha valakinek összejött, az valahogy jelezzen, lehetőleg ne füstjelekkel. :D

Végül, de nem utolsósorban érdemes megnézni Joshua videóját a Blheliről. Gondolkoztam, hogy írok cikket a Blheli konfigjáról, de ezután a videó után minek? :)

 Ha tetszett a bejegyzés dobj egy lájkot YouTubeon vagy Facebookon! Köszi!