FPV márpedig kell!

Egyik nap elkapott a visszafoghatatlan vágy egy jó kis brushless gépre. Mivel a kameraplatformok sosem álltak hozzám közel, így egy versenymasinéria építésén kezdtem el gondolkozni.

Dehát versenygép FPV nélkül olyan, mint egyszeri politikus korrupció nélkül. Egyértelművé vált, hogy FPV márpedig kell!

Hogy mi? Kérdezné az egyszeri Ponyvaregény rajongó.

Hát ez kell nekünk! Az pilóta egyelőre Charpu, nem én.

Az FPV angolul First Person View-t jelent. Ez egy olyan rendszer, ami valós időben viszi át a képet a kopter kamerájáról a pilóta monitorjára vagy szemüvegére. Kvázi mintha bent ülnénk a gépben. Ez eddig elég menő. Ha hozzáteszem azt, hogy egy ilyen versenygép kiviszi a 150 km/h-t úgy, hogy bokrok, faágak közt repkedünk még királyabb. És a menőség netovábbja, ha valamit elszabunk nem halunk meg. Feltéve ha nem magunkat találjuk el. Nem röhög. Igaz multikopterről még nem tudok, de egy arcnak pár éve távirányítású helikopterrel sikerült véglegesen leiratkozni a Facebookról.

No, mivel egy versenygép alsó hangon 200 dolcsi (oké, vannak akciók meg snap-up deal, de ez más tészta), gondoltam inkább kicsiben kezdem. Van otthon elfekvőben egy MJX X600 hexám amit elég nyugis vezetni, méretéből adódóan nem is túl izgága, mondom gyakroloni jó lesz.

 

MJX X600 stock fotón. Az enyém olyan mint a fehér csak több a kosz és a fűszál.

Ehhez a géphez létezik gyári FPV szett. Mondom sirály, megrendelem, kalap, kabát. Aztán utánaolvastam és kiderült, hogy egy kalap lócitromot sem ér. Először is 2.4 GHz-en megy, mint a táv. Másodszor meg Wi-Fi-s. Az elsővel még nem is lenne akkora baj, mert igaz, hogy beleszól az X600 hatótávjába, de nem akartam túl messzire menni a gyakorlásban. (Pun intended ;) A Wi-Fi-s átvitel vágott mellbe.

 - Háde a Wi-Fi jó, nem?

 - Nem! Megmondom miért:

1. A videóátvitel Wi-Fi esetén jellemzően maximum 30 méter, és ekkor még a kretén szomszédunk nem kapcsolta be az illegális Wi-Fi erősítőjét amivel galambokat grillez. Még ez se akkora baj.

2. A legnagyobb baj a késés. Mivel a Wi-Fi-t nem real time streamingre találták fel, ezért még akkor is minimum 300-500 ms a delay, ha a kamera ott van a telefon mellett. Hogy mi?

Eggen, egyharmad - fél másodperc késés a valósághoz képest. Ahhoz lehetne hasonlítani, mintha 2-3 FPS-el játszanál, csak folyamatos lenne a kép.

Szerencsére nincs minden veszve, mert itt van még nekünk az analóg átvitel!

Tehát 4 évvel azután, hogy a falu végi Mari néni is meg lett győzve, hogy az analóg átvitel mennyire tré, visszatértünk a gyökerekhez.

A kavdkopterek analóg FPV rendszerei 5.8 GHz-es frekvenciát és NTSC vagy PAL szabványt használnak. Ha valamit látni szeretnénk a képből, nem árt, ha az adónk és vevőnk is támogatja egymás szabványát és ugyanarra a csatornára vannak hangolva.

Egyelőre ennyi. Hogy mit választottam és mi lett belőle megtudhatjátok a következő részből.

Stay tuned folks!