Eachine Gemini - nem gyengéknek való vidék

Az Eachine Gemini már eléggé régóta megvan, de valahogy nem nagyon volt kedvem írni róla. Az ok egyszerű - nagyon vegyes érzéseim vannak iránta.

Eachine Gemini jól fotózva, forrás Banggood.com

Aki nagyjából ismeri a csillagjegyeket, annak beugorhat, hogy a Gemini magyarul az Ikreket jelöli. Esetünkben ez nem véletlen, az Eachine Gemini egy ikertöltő. Lényegében két darab Imax B6AC-t drótoztak össze egy műanyag dobozba, amire applikáltak egy praktikus fület a hordozáshoz. A felső részen egyetlen LCD foglal helyet, ami mindkét töltő monitorozására szolgál, ám egyszerre csak egy töltőről ad infót. A két töltő kijelzése között a második sorban elhelyezkedő egy szem kapcsolóval váltunk. A töltő két oldalán két pici légkavarót találunk amit az egyes töltők egymástól függetlenül vezérelnek.

Mindkét ág saját fő csatlakozóval és saját balansz csatlakozóval rendelkezik. A fő csatlakozókhoz kapunk egy banán - XT60 és egy banán - T-plug átalakítót. A balansz dugasz kissé eltér az Imax B6-on látottaktól. Azon külön vannak kimenetek a 2-6 cellás akkuknak, míg a Geminin csak áganként egy hatcellás akkukimenet van. Hogy kevesebb cellaszámú akkut is tölthessünk mindkét balansz dugaszhoz kapunk egy-egy átalakítót.

20161122_121624.jpgÜgyes fotó, a T-plug pont nem látszik, csak az XT60

A Geminit kapcsoló üzemű tápjának köszönhetően használhatjuk bármilyen hálózatról, aminek a feszültsége 100V és 240V között van vagy akár egy egyenáramú bemenetről, ami az Imax B6-okhoz hasonlóan 11V és 18V közt lehet. Ez a bemenet az iSDT SC-608-hoz hasonlóan XT60-as anya, így akár egy bika akkuról is táplálhatjuk a masinát, ami terepen kimondottan jól jön. Ez eddig nagyon fain, csakhogy van egy kis ólajtónyi bökkenő. Amennyiben hálózatról tápláljuk a töltőnk, akkor az XT60 dugaszon megjelenik 15V. Ha rajta felejtettünk egy akkut, akkor bizony gáz van. Pontosabban füst. Jobb esetben az akku robban fel, és nem ég le a  házunk. Én biztos ami zicher, miután megmértem, leragasztottam szigetelő szalaggal, hogy még véletlenül se felejthessek rajta akkut.

20170209_153504_2.jpgAz ott bizony 15V az akku BEmeneten, hogy a rosseb vinné el!

Tételezzük fel, túltettük magunk ezen a gyártói kreténségen, és nézzük mit kínál a töltőnk. A válasz konkrétan 2X, azaz töltőnként 80W-ot. Mindkét  töltő maximum 7A-ral tudja pumpálni az akkunkat, ami testvérek között is komoly teljesítmény, viszont ne felejtsük, hogy az ágankénti 80W-os teljesítmény bekorlátozza az áramot. Egy 4S akkunál a töltési áram max 4,76A lesz (I = P / U - > 80W / (4*4,2V)). Ez azt jelenti, hogy 4S akkuból töltőnként három - három 1500mAh-os vagy négy-négy 1300mAh akkut pumpálhatunk tele 1C-vel. Persze mindkét töltőhöz külön para boardra lesz szükségünk. Arra vigyázzunk, hogy áganként más a fődugasz végződése, így pl. ha két XT60-as bemenetű para boardunk van, az egyikhez XT60 -> T-plug átalakító fog kelleni. Vagy szerzünk banándugós para boardot, és el is felejthetjük a gyári fődugasszal való szerencsétlenkedést. Merítésre 2 X 5W áll a rendelkezésünkre, úgyhogy egyhamar nem végzünk. Itt is érvényes, hogy célszerűbb, ha magunk dobunk össze egy merítőt.

A következő agyzsibbasztó rész a masina menüjében ér. A töltő főmenüjében ugyanis a két baloldali gombbal tudunk előre-hátra lépkedni, de az almenükben a két középső gombbal. Nagyon nehezen szokható és egyáltalán nem értem, hogy ez a szarvashiba hogy nem ütötte ki valaki szemét. Ha ezen túlléptünk, a klasszikus Imax B6 funkciók tárulnak elénk: Lipo / LiIon / NiCD / NiMH / PB akkuk töltése, merítése, karbantartása. LiHV és belső ellenállás mérése nincs, de mint kiderült az előbbi Hype vonatja kisiklott, az utóbbit meg egy konzumer töltő sem képes értelmes módon mérni, tehát minek. A LiPo / LiIon tárolási feszültségre képes tölteni és meríteni is az akkunk, az NiMH / NiCD akkuknál meg beállíthatjuk a deltaV értéket.

NiMH / NiCD ceruzaakkukat nem ajánlanék hőszenzor nélkül tölteni, mert hiába játszunk a deltaV értékkel, a legtöbb minden-egyben töltő nem képes időben detektálni a feltöltött ceruzaakkukat. Velem nem egyszer előfordult, hogy a ceruzaakku bölcsője megolvadt a töltés végén felgyülemlő hőmennyiségtől. Sajnos az eredeti SkyRC Imax B6 mini és a nagyon okos iSDT SC-608 sem kivétel, míg a tíz eurós Lidl sajátmárkás Tronic gyorstöltője röhögve megbirkózik a feladattal.

Viszont a Black & Decker akkus fúróm akkuját a B6 mini nagyon szépen tölti, mivel az egy NiCD, 14,4V-os 1Ah-ás dög.

A töltést ugyanúgy tudjuk elindítani, mint a többi Imax B6-nál:

Kiválasztjuk az akku típusát, a töltésmódot, majd állítsuk be az akkuk cellaszámát és a töltési áramot. Ez utóbbi kettő között az OK gomb nyomkodásával válthatunk. A töltést ezután az OK gomb hosszan nyomásával kérvényezzük. A töltőnk ekkor megbizonyosodik, hogy jó cellaszám van-e beállítva vagy csatlakoztatva van-e a fővezeték. Ha rendben találjuk, nyomjuk meg az OK-t és indul is a móka.

A töltés kezdeténél az aktuális töltőhöz tartozó ventilátor felpörög, és bekapcsolva is marad egy percig. Ezután a leadott teljesítmény függvényében vagy csendben marad vagy felpörög. Töltés előtt, közben, után szabadon váltogathatunk a kijelzőn az egyes töltők között, nem zavarják egymást. A töltés végeztével az adott töltőhöz tartozó csipogó jelez, szerencsére nem vált át automatikusan a képernyő, pedig ezt a marhaságot is kinéztem volna a fejlesztőkből.

A töltés meglehetősen pontos, vetekszik az eredeti SkyRC Imax B6 mini pontosságával, nem áldozza ezt fel a sebesség oltárán, mint az iSDT SC-608, igaz ez utóbbira sem lehet panasz. A feltöltött akkukat mind multiméterrel, mind a B6 minivel is lemértem, és kimondottan elégedett voltam az eredménnyel.

20161122_143554.jpg

A töltési sebesség pariban áll a B6 minivel, van amikor a B6 mini gyorsabb, van amikor a Gemini, de átlagban ugyanolyan gyorsnak mondanám mind a kettőt. 20161122_132213-collage.jpg

Földelés körüli mizériák

Az egész úgy kezdődött, hogy az albérletemben az akku negatív dugasza és a föld között kicsit túl nag feszültséget mértem, idézném magam:

Az "EU plug átalakítónak NINCS bekötve a földelése, holott be kéne, hogy legyen. Az akku nullvezetéke és földelés között enyhe AC 90V-ot mértem. Az én testem és az akku null vezetéke közt meg a felét. AztaQ, ez simán meg tud így csapni!!!"

20161122_121729.jpg

A Geminit ugyanis nem EU-szabvány dugasszal szállítják, így viszont átalakítóra van szükség, ami viszont hulladék. Azt szétkaptam, kianalizáltam, hamarosan jön egy elemzés. Mivel a Geminin lévő hálózati kábelcsatlakozó sem EU szabvány, úgy döntöttem, hogy kicserélem. Na ekkor ért a következő meglepetés:

20161122_191617.jpg

Bizony, bizony, a földelés NINCS bekötve a hálózati dugaszon, de hely sincs neki kialakítva sehol az alaplapon. Elkezdtem túrni a netet, és úgy tűnik, hogy a kapcsoló üzemű tápoknál nem is szükséges a földelés, ha kettős szigeteléssel látták el és trafóval le van választva a hálózatról. Többek között itt is írnak róla. A töltő pedig szigetelve van és trafón keresztül le van választva, így úgy látszik, ez nem kéne, hogy zavarjon.

20161122_191753.jpg

Hát behúztam fülem-farkam és összeraktam a Geminit. Vagyis előtte helyre raktam azokat mikrokapcsolókat, amik szétszereléskor megrongálódtak. Mint kiderült, az LCD-t vezérlő panel olyan hülyén van berakva, hogy csak akkor lehet sérülésmentesen szétszedni a töltőt, ha előbb elölről kihúzzuk a gombokat.

20161122_191507-collage.jpg

A kíváncsiság kedvéért meglestem a töltő vezetékét, ami elméletileg 0,75mm2-es rézvezetéket tartalmaz. Sajnos ez csak elméletileg igaz, így kicseréltem a kínai vezetéket egy valódi 0,75mm-es vezetékre, amihez egy régi forraló volt a donor. Sajnos az eredeti kábelről elfelejtettem fotót készíteni, és már rég kivágtam a kukába, így a képzeletetekre bízom a cérna vékonyságú rézvezetéket.

20161122_122107.jpg

A Gemini azóta is teszi a dolgát, és a legelső mérésem óta egyszer sem sikerült 0-nál más feszültséget mérnem a töltő GND-je, a hálózati nullvezető, a föld, valamint én köztem.

Pro:

 - az én példányom az eredeti SkyRC B6 minivel vetekszik a töltés pontosságában

 - kompakt dizájn

 - két független 80W-os töltőcsatorna

Kontra:

 - 15V mérhető az egyenáramú bemeneten, ha hálózatról üzemeltetjük, ami rajtafelejtett akkunál beláthatatlan következményekkel járhat

 - A főmenüben más gombokkal léptetünk mint az almenükben

 - Nincs bekötve a földelés (de lehet nem is kell????)

 - cérna vékonyságú hálózati kábel amerikai dugasszal a töltőn, így nehéz cserepéldányt találni

 - béna NiMH / NiCD feltöltöttséget detektáló algoritmus, de hőszenzorral orvosolható

Verdikt:

Húha, húha, húha, itt bajban vagyok. A töltő magában nagyon jó lenne. Két Imax B6AC olcsóbban, kompaktan és hordozhatóan, amit akkuról is lehet táplálni, szerintem marha jó ötlet. A főmenüben lépkedéses baki elnézhető, de az, hogy 15V-ot kap a táplálásra szolgáló akku, ha nem vagyunk észnél, és beszúrjuk a hálózati adaptert, nagyon nem jó dolog. Egy elektrotechnikában kicsit is jártas ember megoldja, viszont egy laikusnak nem ajánlható. Viszont annyi villanyászati tudással talán minden kopterépítőnek rendelkezni kell, hogy ez ne okozzon gondot.

A verdikt verdiktje:

Ez egy jó töltő egy pici és egy súlyos hibával. Ha azt a hibát ki tudod küszöbölni, akkor megveheted, ha nem, akkor nézz más töltő után.

És végül egy kérés az olvasókhoz:

Nagyon nem hagy nyugodni, hogy nincs bekötve a töltőn a földelés. Mivel a kapcsolóüzemű tápok mélylélektana távol áll tőlem, és nem szeretnék fórumokról összekapart ismertekkel takarózni, jó lenne, ha egy valódi szakértő megszakértené, hogy ez a földelés kell-e, hogy legyen, és tényleg normális-e, hogy egyszer sikerült 90V-ot mérnem a töltő GND-je és a hálózati csatlakozó földelése között. Amennyiben választ kapok, frissítem a cikket. Előre is köszönöm!