iSDT SC-608 - a nagyon okos, nagyon töltő

Hát, gyerekek, ezt a napot is megéltük, hogy egy töltőt azzal reklámozzanak, hogy ARM Cortex-M4 proci hajtja és IPS kijelzőn csodálhatjuk a töltés menetét. Aki nem lenne benne járatos, annak elárulom, hogy az IPS azért nagyon fontos, mivel sokkal jobb a színhűsége, nagyobb a betekintési szöge a hagyományos TN-filmhez képest, oldalról nézve kevésbé fakul. És mint tudjuk, ez egy töltőnél elnegdhetetlen. ;)

20160813_214437_close.jpgGyönyörű kijelző, bár a képpontsűrűség lehetne jobb is :P

Legújabb szerzeményem, az iSDT SC-608, a fentieket csont nélkül tudja. Mellette még olyan apróságokat, hogy 150 Wattal tudja pumpálni akkujainkat szemben az elterjedt Imax B6 / mini 50-60 Wattjával, és maximum 8 Ampérral. ( B6 - 5A / B6 mini - 6A)

LiPo akkumulátorból maximum hatcellásat támogat, ezen kívül tölthetünk vele 4,35V-os LiHV, LiFE, valamint ólom és NiCD / NiMh akkukat.

Na, legyen elég a száraz adatokból. Mit teszi a fenti töltőt egyedivé?

Először is végre nem egy SkyRC imax B6 másolat. Ez mindjárt látszik, mivel kegyetlenül pici. Annyira, hogy a B6 mini is nagyobb nála, pedig az sem egy óriás.

20160812_202124.jpgA B6 mini ehhez képest nagy

Az irányítása is eléggé eltér a többi töltőtől, ugyanis gombok helyett egy tekerentyűt használ. Ezt benyomva léphetünk egy almenübe ahol kiválaszthatjuk, hogy mit is akarunk tenni az akkunkkal. Választhatunk a gyorstöltés-kisütés-tárolás szentháromság közül, valamint beállíthatjuk az akkunk paramétereit, úgymint típus, cellaszám, töltési / kisütési áram majd a "Start"-ot kiválasztva indul is a töltés, esetleg visszaléphetünk. Hosszan benyomva a rendszerbeállításokhoz jutunk, ahol főbb paramétereket választhatjuk ki, úgymint a maximálisan felvehető teljesítmény a minimális bemeneti feszültség, háttérvilágítás és hangjelzés mértéke. A bemeneti fesszel machinálás jól jön, ha a kakaót a töltéshez egy akkumulátor adja. Tehát ínség idején megtehetjük, hogy egy bikább LiPo akkuval etetjük meg kistesóit. Ez annyira nem elszállt gondolat, hogy a töltő bemenete és kimenete is XT60-as, tehát átalakító nélkül menni fog ez a bűvészmutatvány a legtöbb LiPo akkuval.

Ha nem töltünk semmit a töltő felső sávja szürke, töltés közben narancs, miközben a tekerentyű tekerésével a cellafeszültségeket, a cellák ellenállását, a bemeneti és kimeneti feszültséget, illetve a felvett és leadott teljesítményt ellenőrizhetjük valamint a töltőnk belső hőmérsékletét. A gyorstöltés befejztével a felső sáv zöldre vált, amit a kínai kvarcórákat megszégyenítő csippanás ad a tutunkra. Ezután köbetkezik a balanszolás, aminek akkor van vége, amikor a kijelző kékre vált, szintén kellemes csipogás kíséretében. A balamszolással sokkal kevesebb időt tölt, mint a B6 mini, ez sajnos meglátszik az akkucellák feszültségén. Nem kell megijedni, semmi komoly, a Dinogy 4S  akkujaimnál a lenagyobb eltérés két cella között az iSDT SC-608-cal 0,017V volt, míg a B6 minivel 0,011V. Igaz, a az iSDT hajlamos picit feljebb tölteni az akkukat, így az előbbi különbség 4,208V - 4,191V, míg az utóbbi 4,203V - 4,192V közt értendő. Persze azt is hozzá kell tennem, hogy nem labormultiméterrel mértem, így az utolsó tizedes helyen 2 digit csalás benne van a pakliban a mérőműszer részéről, ha nem több. Még annyit hozzátennék, ha azonnal meg akarjuk szakítani a töltést, nyomjuk be hosszan a fő gombot.

A lényeg, ami lényeg, kicsit bonyolultnak tűnhet leírva, de a menü nagyon intuitív, na!

Az előbb említett XT60 csatlakozó egyszerre áldás, de átok is, amennyiben nincs XT60 kimenetű tápunk, ami valószínűleg nem lesz. Mivel nem akartam további pénzt önteni a lefolyóba laptoptáp formájában, amire úgyis rá kéne applikálnom az XT60 csatit, úgy döntöttem, hogy a töltőm az egyik PC-m 350-es FSP tápjával hajtom meg. Ez 13A-t képes leadni az egyik 12V-os ágán. készítettem egy Molex - XT60 átalakítót. A felhasznált kábel kb. 10A terhelhetőségű, egy hajszárító volt a donor. Biztos, ami bztos alapon megfeleztem a hosszát, így felezve az ellenállását is. A töltési paramétereknél arra vigyázni fogok, hogy a 10A-t semmiképpen sem lépjem túl soha. A paraboard is egy hétköznapi darab, csak kicseréltem a Deans csatlakozót egy XT60-ra. Fontos, hogy nagyon figyeljünk oda a forrasztásra, mivel nagy áramokkal játszunk, ami kegyetlen nagy hőt tud termelni. Ez a megnövekedett hő megolvaszthatja a szigetelést, ami rövidzárat vagy akár tüzet is okozhat. Tehát vigyázni, vigyázni, vigyázni!

20160814_165938.jpg

A beágyazott videóban a már említett para boardra dugtam 4 darab 1500mAh 3S akkumulátort. Ez 6Ah kapacitást jelent, amit a töltő maximális áramával, 8A-ral töltöttem. Az iSDT SC-608-ra jellemzően először kussban töltötte az akkukat, majd miután a belső hőmérséklet elérte az 57 fokot, a ventije maximum fordulatra kapcsolt, míg újra le nem hűlt. Eléggé hangos ilyenkor, de nem idegesítően, ki lehet bírni a töltővel egy légtérben. Márcsak azért is, mert ezzel a művelettel 22 perc 22 másodperc alatt végzett. Ugyanez 4,5 A-ral a B6  mininek kb. 80-90 perc, ami azért nem kutya. (Persze, hogy nem, mert időtartam, :P) Ha sürget az idő, az ember eléggé mebocsájtó tud lenni a balanszolás nagyobb pontatlansága miatt. A teszt során a töltő 104 Wattot vett fel, a bementi fesz a töltőn 10,4V-ra esett, ami 10A áramfelvételt jelent. A max kimenő teljesítmény 94W volt, ami 90%-os hatásfokot jelent, meg azt, hogy 10 Wattot elfűtött a töltő. És hoppá, nincs az, mint a B6-oknál, hogy értelmes teljesítményt csak 15V fölött képesek leadni. A B6 mini ugyanezen akkukat maximum 3A-ral volt hajlandó tölten ugyanezen tápról.

pro:

 - gyorsaság (jól jön terepen)
 - méret (ez is)
 - XT60 be- és kimenet (meg ez is)
 - jó ár/érték arány (150 Wattos töltő 45-50 dolcsiért)
 - egyedi dizájn (glossy IPS kijelző!!!)
 - letisztult, logikus kezelőfelület

kontra:

 - nem túl pontos balanszolás (de nem kell félni tőle)
 - kicsit hangosabb töltéskor (de nem túl sokáig)
 - XT60 dugasz (vehetsz vagy gyárthatsz új átalakítókat)

Verdikt

Amennyiben szeretnéd akkujaidat gyorsan tölteni akár akkuról, akár egy PC táp 12 Voltjáról otthon vagy terepen, és mindenképp fontosnak tartod az IPS kijelzőt, ámde nem zavar az Imax B6 minihez képest picivel nagyobb pontatlanság, és az, hogy új csatlkaozókat kell beszerezned vagy gyártanod, ez a te töltőd.