Hogyan irányítsuk a szimulátorokat kedvenc RC távirányítónkkal 2. rész

Szoftveres bütykölés

Szevasztok!

Múltkor megmutattam hogy lehet összekötni egy RC távot a PC-vel a mikrofon bemeneten keresztül, most övetkezzen a gamepad emuláló program és ennek beállítása.

Először is töltsük le és telepítsük a SmartPropoPlus-t, indítsuk el, majd kössük rá a PPM vevőnket vagy magát a távot a hangkártyára. A smartpopóban kattintsunk az Input fülre, majd a hangkártya mikrofon bemenetén sacc/kb. addig húzzuk fel a jelszintet és az erősítést, míg a bekötött csatorna (estemben mindkettő) végig be nem kékül. Értelem szerűen válasszuk ki a bekötött csatornát. (Nálam mindkettő be van kötve, így tökmindegy.)

Kattintsunk a Transmitter fülre. Ezen az oldalon válasszuk ki a távunk típusát a PPM mező alatt. Az én FlySky iA6B vevőm legjobban a Walkera protokollt komálja, ez alatt ugrál a legkevesebbet a jelszint. Amúgy a legtöbb táv / adó teljesen jól elvan a standard beállításon. Én is ezt használom amikor a FlySky i6 távomat trainer porton keresztül csatlakoztatom. Ezen az oldalon érdemes a mikrofon felvételi jelszintjét finomhangolni, hogy a lehető legkevesebbet ugráljanak a csatornák amiket a zöld mezők jelentenek.smartpopo02.jpg
Ha kedvünk tartja, akkor a Joystick fülön dobálhatjuk át a csatornákat vagy gombot rendelhetünk hozzájuk. Én személy szerint ezt jobban szeretem az RC szimulátorban beállítani.

smartpopo03.jpg

Ezzel készen is volnánk. Következzen a Geek sarok:

Geek sarok

Az Advanced fülön többek között elmenthetjük a távunk által kibocsájtott jelet egy fájlba, ám sokkal érdekesebb, hogy megcsodálhatjuk magát a PPM jelet a Show Pulse Oscilloscope bekattintásával.

Az én vevőm jelen formájában hat csatornát ad ki magából, amit a képen látható négyszögjelek képviselnek. Az első képen a 3. csatorna (gázkar) minimumon volt, a másodikon pedig maximumon. Figyeljük meg a 3. és negyedik négyszögjel viszonyát! Ez bizony 1ms, azaz 1000μs különbség. A CleanFlightban meg 1000 és 2000 közti értéket vehet fel egy csatorna, azaz ott is 1000 lehetséges állapotunk van. Kezd összeállni a kép? :)

Hibaelhárítás

1. Nem látszanak a csatornákat képviselő zöld oszlopok, vagy minimumon vannak:

- nem túl alacsony az erősítés?

- nincs túlvezérelve a mikrofon bemenet?

Amennyiben egyik sem, ellenőrizzük, hogy a PC-re kötött kütyünk kiadja-e a PPM jelet. Ezt kimérhetjük oszcilloszkóppal vagy egyszerűen egy fülhallgatóval. Lényegében egy kb. 1khz körüli búgást kéne hallanunk.
Amennyiben ez is megvan, ellenőrizzük, hogy a hangkártya megfelelően működik-e.

Amennyiben nem hallható jel, kapcsoljuk be a távunkon a trainer portot.Bizonyosodjunk meg, hogy a vevőnket megfelelően bindeltük az adónkhoz és PPM módba állítottuk-e. Erről itt írtam.

Amennyiben a távunk trainer portja tök süket és biztosak vagyunk benne, hogy nincs megszakadva a vezeték, lehet szoftveres gond van a háttérben. Hasonlóba problémába ütközött a Prohardver fórumon molnigee akinek egy Eachine i6-al gyűlt meg a baja. Őt idézném:

"Szóval eachine i6 táv, ami ugye egy flysky, tehát elvileg a hátul lejön a ppm jel, szimulátor kábel - jack - mic in és mehet a móka.
Kivéve, hogy mint kiderült, az eachine firmware van rajta, amiből hiányzik egy menüpont a setupban, és na melyik, hát a ppm output.
Így nem jön ki hátul a ppm jel!
Ucca neki, szereztem adatkábelt, felraktam a flysky 10 csatornás firmwaret, jackal leírása alapján (thx!), és láss csodát, ott a ppm output menüpont, bekapcs ON-ra, és máris lejön a jel a trainer porton, smatpropo plus egyből ok, rds már megy is..."

2. Vannak zöld pálcikák, de nagyon instabilak.

Minimális ugrálás rendben van, de amennyiben nem minimumon van az adott csatorna és nem mozgatunk egyetlen pöcköt sem, mégis látható nagyobb ugrálás akkor baj van. Nálam kiderült, hogy az iA6B adó eléggé érzékeny a tápfeszültségre, így mostanában NiMh (2X1,25V) akkuk helyett alkáli elemekkel (2X1,5V) etetem, de hamarosan áttérek a LiPo akkura (3,3-4,2V).

Én most mentem szimezni, jó szimulátorozást mindenkinek!