Az önszorító anyákról

Csavaros kérdésre csavaros válasz

Amint már láthattátok, a legtöbb brushless kvadkopternek fekete, illetve ezüst propellerszorító anyái vannak, egymással átellenben. Illusztrációnak a KGB projectet választottam.

20170407_174703.jpgA KGB Project a fekete és ezüst anyákkal

Aki már cserélt propellert, az már tudja, hogy az ezüst anya az óramutató járásának megfelelően csavarható fel, illetve húzható be, a fekete meg az óramutató járásával ellentétesen. Vajon miért van ez? Őrült dizájnerek, gonosz multik, vagy valamilyen háttérhatalom kényszeríti szegény koptert terelegető pilótákat kétféle csavarmenetű motor és a hozzátartozó csavar megvételére? Nem éppen, inkább a fizika.

forg_isir_iny.png

Nézzük meg az előbbi képet, felrajzolva a motorok és csavarok forgási irányát. Igen, ezek bizony ellentétesek. Az ok egyszerű. Képzeljük el, hogy rögzítjük a csavart, és a motor elindul. Mi fog történni? A motor tengelye belehúzza magát a csavarba, azaz forgás közben magától becsavarozza magát. A vicc az, hogy a csavar tehetetlenségének köszönhetően még rögzítenünk sem kell, a motor így is képes becsavarozni magát. A videón egy CW forgású, de balmenetes EMAX MT2204 motor szerepel.

A személyes tapasztalatom az, hogy ez az önszorítás annyira jól működik, ha használat előtt jól meghúzom a propellerek anyáit, használat után kínkeserves őket leszenvedni. Így azt az ökölszabályt követem, hogy csak egy picit húzom meg őket, a többit elintézi a fizika.

Azonban a versenyzés nem csak játék és mese. A versenykopterek gyakran használnak motorféket (damped light), ami pont ellenkezőleg hat. Extrém esetben ez úgy nézne ki, hogy a motor áll, de a hülye propeller és csavar még forog tovább, ezzel pedig kitekerik az anyát. Ezért láthatunk az újabb csavarrögzítő anyák végében szilikonbetétet, ami nemes egyszerűséggel megnehezíti a csavar kitekerését.

A képen az EMAX RS2205 propellerrögzítő anyája látható. Forrás:Banggod.com

Még a végére annyit hozzáfűznék, hogy az egész behúzogatós-kiengedős tili-toliba beleszól a propeller is, mivel a motortengely és ez anya közt helyezkedik el. Minél nagyobb és nehezebb a propeller, annál jobban rásegít ebbe a behúzogatós játékba. Az XK X251-nél viszont megakadályozták, hogy a propeller vígan körbepörögjön a tengelyen, valószínűleg azért, hogy a filléres KingKong propellerek helyett a túlárazott szar gyári propellereket kelljen vásárolni. Ezek a gépek ugyanis hajlamosak elhagyni az anyáikat, amit a tulajok vehemens anyázással hálának meg, mivel balmenetes M4-es anyát alig lehet szerezni a többi motoron használt M5 helyett.

Xk X251 propeller. Amint látható a a bal és jobb oldalán lévő bütyök megakadályozza a propeller elfordulását a motor tengelye körül, így nem segíti az önzáró anyák behúzódását. Forrás: Banggood.com

Ha tetszett a bejegyzés dobj egy lájkot YouTubeon vagy Facebookon! Köszi!

Ja és ezúton is kívánok kellemes anyák napját! ;)