A hedonizmus egyetlen elfogadható formája a kvadkopterezés!

Kopter Géza

Hogyan növeljük meg távirányítónk hatótávját a többszörösére II.

WiFi erősítő a modellezés szolgálatában, koax számolás és forrasztás, decibel bűvölés és további örömök

Ősszel bemutattam, hogyan lehet egy jól irányított nagy nyereségű antennával a masinánkat nagy távolságban is jól irányítani. (Pun intended! :D) Most arról fogok írni, hogy mi a teendő, ha ekkor is elfogy a kakaó.

img_20180730_182714-collage_1.jpgCsupán 5g a távba, és a csupaszárnyam kirepül a világból!

Tovább olvasom

Flysky i6 tuning - a kapcsolók meg a többiek

kapcsolók, trimmerek, potméterek vagy amit akartok

A múlt részben felkerült a legújabb hekkelt firmware, most jöhetnek az egyszerűbb fizikai átalakítások, első körben a potméterek és kapcsolók.

img_20180606_202225_2.jpg

 

i6_original.pngGyárilag így néz ki egy egyszerűsített ábrán az SWA - SWB - SWC - SWD kapcsolók bekötése

A kétállású SWB kapcsoló háromállásúvá varázsolása

forrás: banggood.com

A személyes kedvencem a kétállású SWB kacspoló háromállásúvá varázsolása. Nem kell hozzá más, mint egy háromállású kapcsoló, egy 4,7kOhm-os ellenállás meg egy vezeték. Kapcsolónak pl. ez is megteszi, ellenállás meg lehet akár SMD, akár normál méretű, de akár egy trimmert is beállíthatunk 4,7kΩ-ra. A bekötési rajz így módosul:

swb_mod_no_swe.pngHáromállású SWB bekötési rajza

Először a kétállású kapcsolót kell kiforrasztani, majd a háromállásút behelyezve a legfelső forraszpontjára rá kell vezetni a táv 3,3V-os ágát. Tök mindegy, hogy honnan szerezzük, de a legkézenfekvőbb a jobb felső sarokban lévő pontból húzni. Amennyiben SMD-nk van, forrasszuk a C22 helyére, amennyiben nagyobb ellenállásunk vagy trimmerünk, akkor a legkönnyebb a kapcsoló középső és alsó lábára forrasztani. A középső lábra még az SWB jelvezetékét, az alsóra a földet kell kötni és készen vagyunk.

Ha jól dolgoztunk, akkor az C22 felett lévő SWB tesztponton a kapcsoló kapcsolgatásával kb. 3,3V - 1,6V - 0V - ot mérhetünk.

Ja, igen, ezt még anno 2016-ban én mértem ki qba667-nek, de akkor még a Mavlink támogatással voltak elfoglalva, aztán meg elfelejtettek megemlíteni az i6 firmware oldalán. Álljon itt a bejegyzésem mementónak.

i6_pcb.jpgEredetileg úgy tűnt, hogy az SWA is háromállásítható, de sajnos több háromállású kapcsolót nem támogat a mikrokontroller. :(

Plusz egy kapcsoló (SWE) bezsúfolása

Az SWE csak kétállású kapcsolót támogat, és persze csak akkor fog működni, ha olyan firmware-t raktunk a távunkra. Ha nincs fent, akkor nézd meg mit kell felrakni az első részben!

Notehát, lényegében az SWA, SWB, SWD bekötését kell lekövetni, azaz 10k-4,7k ellenállás a 3,3V és a nem jelölt tesztpont közé. A bekötési rajz a következő lesz:

swe.png

Először keressük meg a jelöletlen tesztpontot, amit biztos ami zicher megjelöltem. :D A jelöletlen tesztpont és a kétállású kapcsoló külső forraszpontja közé kötünk egy 220 Ohmos ellenállást. A jelöletlen tesztpont és a 3.3V-os ág közé kössünk egy 10kΩ-os ellenállást. Ezután már csak a kapcsoló középső forrpontját kell a földre kötni.

img_20180524_184210_3.jpg

Ha jól dolgoztunk, akkor az SWE egyik állapotában a feszültség kb. 3.3V, a másikban 0V.

SWC cseréje potméterre

 

forrás: banggood.com

Az SWC cserélhető egy 10-20kOhmos lineáris potméterre, vagyis egy hasonló tekerentyűre, ami a táv tetején van.

swc_pot_mod.png

Ha azt akarjuk, hogy a potméter feszültségemenete lineáris legyen, akkor el kell távolítani a feszültségosztónak számító C21 / R17 ellenállásokat, de istenigazából eddig senki sem vette észre, hogy beleszólnak a potméter linearitásába. :D

SWC cseréje többállású kapcsolóra

forrás: banggood.com

Amennyiben többállású kapcsolóra van szükségünk, akkor az ellenállások száma egyenlő a kapcsoló által felvehető állapotok számával -1. A 20kΩ-os feszültségosztót fogjuk helyettesíteni, így az ellenállások összértékének kell kiadni a 20kΩ-ot. Egy ellenállás 6 állású kapcsoló esetén:

Rn=Rsum/(n-1)=20k/(6-1)=4k

A 4kΩ-hoz legközelebb a 3.9kΩ esik, így a hat állású kapcsoló mellé vennünk kell 5 darab 3.9kΩ-os ellenállást.

6_pos.jpg

VRA és VRB potméterek cseréje kapcsolóra

Ha a két felső tekerentyű helyett háromállású kapcsolókra van szükségünk, akkor nincs más dolgunk mint lemásolni az SWC eredeti bekötését. Tehát potméter helyett lesz egy háromállású kapcsoló, aminek a lábai közé beforrasztunk egy-egy ellenállást, majd a kapcsoló egyik forrpontjára a 3.3V-ot, közepére a kimeneti feszültséget, az utolsó forrpontra pedig a földet kötjük.

Ha három állás nem lenne elég, akkor nyugodtan próbálkozhatunk akár hat állású kapcsolóval és öt ellenállással, ahogy azt feljebb taglaltam.

A következő részben a flysky vevőkkel fogok foglalkozni. Elöljáróban legyen annyi elég, hogy a hivatalos leírás alapján csak PWM képes iA6-ból is kihozható a digitális iBUS és a telemetria! Bezony!

Ha tetszett a bejegyzés dobj egy lájkot YouTubeon vagy Facebookon! Köszi!

Flysky i6 tuning

avagy olcsó húsnak is besűrítjük a levét!

A Flysky i6 az egyik legelterjedtebb és de facto a legolcsóbb használható távirányító röpcsikhez, helikhez és multikopterekhez. Alap esetben hat csatornája van, valamint támogat egy elég fapados telemtriát, amennyiben újabb Flysky protokollal rendelkező vevőket használunk (AFHDS 2A). Alapállapotban a telemetria adatokat azonban nem tudja olvasni a repvezérlő, így kisebb túlzással a hajunkra kenhetjük, ha FPV headsettel vezetünk, ami alól még egy igazlátó sem lát ki repülés közben.

forrás:Banggood.com

A hat csatorna nem sok, ebből négyet lefoglalnak az joystickok, kettő pedig marad a négy kapcsolóra és a fenti két tekerentyűre. Ja, és a négy kapcsolóból három csak kétállású. A helyzet nem túl rózsás, hogy finoman és modorosan fogalmazzak.

A megoldás a legújabb qba667 féle Flysky i6 Firmware

No, nézzük mit kapunk:

  1. 14 csatorna hat helyett
  2. A kétállású SWB kapcsolót háromállásúra cserélhetjük
  3. Az SWC kapcsolót potméterre cserélhetjük
  4. Berakhatunk egy ötödik (SWE) kapcsolót
  5. SBUS támogatás!!!
  6. a trainer porton kapunk még három bemeneti csatornát, így pl. ráköthetünk egy head tracking eszközt, hogy a fejmozgásunkat is lekövethesse a drónon vagy röpcsin lévő kamera
  7. Időzítő / stopper
  8. Kifinomultabb jelerősség mérés, amit egy külön csatornán visszaküld a táv, hogy repvezérlő kirajzolhassa az OSD-re. Igen bébi!
  9. Riasztás funkció különböző 
  10. Ágyba hozza a reggelit

Hogyan varázsoljuk fel ezt a csudálatos firmware-t?

Mindenekelőtt kelleni fog egy Flysky Data cable néven ismert programozó. Ha ügyesek vagyunk, akkor megoldhatjuk egy FTDI adapterrel, de túl sokan téglázták már a távjukat A szimulátorokhoz használt simulator / trainer cable nem jó, másképp van bekötve.

forrás:Banggood.com

Ha ez megvan, csatlakoztassuk a dugaszunk, majd rakjuk fel az FTDI meghajtót a Silabs oldaláról. Ha még nem tudod, hogyan kell, a Cleanflight telepítése cikkben írtam róla.

Töltsük le qba667 Github oldaláról a legújabb stabil Flysky i6 Firmware-t. Ez jelenleg az 1.7.5 verzió. Választhatjuk a normál valamint a gyorsabban frissülő telemetriás verziót. Az előbbi elméletileg stabilabb, az utóbbi jól jön azoknak, akik szeretik a távot nézni vezetés közben. Mindkét verziónak két alverziója van, mégpedig az egyik támogatja a pluszban behelyezhető kapcsolót (SWE), és van, amelyik nem. Pár RCGroup user nem tudott belépni a főmenübe az SWE verziónál, így ha nem akarjuk berakni a plusz kapcsolót, a telepítéskor a nonSWE verziót válasszuk.

Ha nem lenne elég, van még egy Windows ablakos telepítő is, azoknak, akik nem szeretik a parancssort. :D Ez nem tartalmazza az SWE kapcsoló hozzáadásának lehetőségét.

Mielőtt tovább lépünk ellenőrizzük, hogy az elemek fel vannak töltve!

Megvan? Oké, most csatlakoztassuk a távunkat kikapcsolt állapotban a kábelhez, majd tegyük Firmware update módba a távunkat. Eredeti Flysky Firmwarenél nyomjuk hosszan az OK gombot, majd a System menüben válasszuk ki Firmware update menüpontot. Nyomjunk OK-t, majd rakjuk át YES-re, és újra nyomjunk OK-t.

Amennyiben Turnigy, Eachine, tökömtudja minek brandelt i6 távunk van, akkor ez a menüpont valószínűleg rejtett.

Semmi gond, megoldjuk a Factory menüben! Kapcsoljuk ki a távot, majd még belapcsolás előtt húzzuk a bal alsó sarokba és tartsuk ott mindkét pöcköt, majd kapcsoljuk be a távot a power gombbal.

A Factory menüben semmihez nem nyúlkálni a Firmware update menüponton kívül!!!!!!!!

Windows GUI verziónál, ha a megfelelő soros port van kiválasztva, a connect után ki kéne írnia az aktuális firmware verziót. Ezután kattintsunk az update gombra, várjuk meg, amíg max. fél perc alatt végigfut a telepítés és ennyi.

Parancssoros verziónál indítsuk el a progit, válasszuk ki a telepíteni kívánt verziót (zölddel jelölve), ellenőrizzük, hogy jó port van-e kiválasztva és nyomjunk egy y-t. A telepítés kb. fél perc alatt lefut.

Amennyiben távunk nem tért magához a telepítés után, próbáljuk meg újratelepíteni a Factory update-en keresztül. Ha ez sem segít, nem kell betojni, de ehhez már egy ST-linkerre lesz szükség, hogy a távunk komplett flashemóriáját írjuk újra, a bootloaderrel együtt.  A programozáshoz szükséges tüskék a táv alaplapján találhatóak. 

img_20180504_130843.jpg

Mivel ez a cikk már így is túl hosszú, így a következő részre halasztom a hardveres moddingot és a szoftveres finomságokat.

Ha tetszett a bejegyzés dobj egy lájkot YouTubeon vagy Facebookon! Köszi!

Update: Basszuskulcs, lemaradtak a képernyőmentések a telepítésről, pótolva!